PAU KACANG MERAH...

BAHAN BAHAN... 1 kg tepung pau @ tepung gandum biasa pun ok jugak 400 ml air suam 1 bungkus yis mauripan 6 sudu besar gula 2 sudu besar garam 1/2 cawan minyak 1 sudu besar baking powder 1 sudu besar pelembut roti ~jika suka.. CARANYA... - Bancuh air suam dengan gula dan garam bila dah sebati baru masukkan yis mauripan...kacau sebati...dan biarkan yis tu kembang...(berbuih2) - Potong kertas A4,kertas minyak @ daun pisang...4 segi kecil - Panaskan periuk kukusan terlebih dahulu... - Dalam bekas yg besar masukkan semua bahan dan gaul sebati ... - bila dah sebati baru tuangkan air yg ada yis tadi,uli sebati... - sekiranya keras dan masih bergentel2..masukkan sedikit air suam...uli lg sampai adunan tidak melekat di tepi2 bekas tu.... - Biarkan adunan naik sekali ganda lg.... - Bulat2kan dan bubuh inti ditengah2....bulat2kan semula...bubuh di atas kertas sebagai pelapik.... - Pastu kukus 10 minit ngan api yg besar...



Tiada ulasan:

Catat Ulasan