Permata Yang Hancur Berkecai. . . . .
Hadis Rasulullah saw:
Dari Abu Saied dan Ibn Abbas r.ahum telah berkata, telah bersabda Rasulullah saw, “Mana-mana ibubapa yang dikurniakan anak maka hendaklah memberi nama anaknya dengan nama yang baik dan mendidik dengan didikkan yang baik. Maka apabila mereka telah dewasa hendaklah kahwinkan mereka. Jika tidak berbuat demikian sedangkan anak-anak terlibat dengan dosa /zina. Maka dosa/zina itu terpikul kepada bapanya (ibubapanya). (H/R : Baihaqi)

Dari Ayyub bin Musa Rah dari bapanya dari datuknya r.a , Sesungguhnya Rasulullah saw telah bersabda, “ Tidaklah ada suatu pemberian dari seorang bapa untuk anaknya terlebih utama dari mendidik dengan akhlak yang baik/mulia.” ( H/R : Tarmizi )


Dari Hadis di atas menunjukkan kepada kita bahawa kepandaian sahaja bukan suatu tiket kejayaan jika tidak ada akhlak dan pendidikan kerohanian kepada anak-anak. Sebab itulah di dalam Islam tidak ditekankan kepandaian semata jika tidak diiringi dengan akhlak yang mulia. Islam adalah agama terbaik dan pendidikan kerohanian sebagaimana yang dikehendakki oleh Islam itulah yang terbaik sepanjang zaman sehingga Hari Kiamat.


Firman Allah dan sabdaan Nabi saw tidak pernah tipu dan menipu kita. Malah selama ini kitalah yang menipu diri kita sendiri. Umumnya setiap manusia tidak mahu menjadi jahat. Seorang pencuri pun tidak mahu anaknya menjadi pencuri. Itu naluri semulajadi manusia. Namun realitinya manusia tidak mungkin boleh menjadi baik tanpa saluran keagamaan. Ini adalah kerana kita semua ciptaan tuhan dan semua ciptaannya perlu tunduk dengan kehendak dan peraturan tuhan. Jika tidak, status sebagai “Asyraful Makhluqat” dan “Ahsatu taqwim” tidak layak bagi kita.

Jadi mendidik anak tidaklah semata pandai dan cerdik sahaja. Jika inilah matlamat kita maka lihat mereka-mereka yang terlibat dengan penipuan kelas atasan. Kes-kes rasuah bilion dan jutaan ringgit, konspirasi politik di setiap Negara. Perancangan dan pembunuhan serta ujudnya perang dan pembuhunan beramai-ramai. Ianya bukan dihasilkan oleh mereka yang bodoh. Malah kesemua mereka-mereka adalah terdiri dari gulongan yang cukup cerdik dan pandai di dalam masyarakat dan bangsa mereka. Malah sesetengah mereka bergelar ahli fikir dan cendikiawan. Namun lihatlah apa yang terhasil dari tangan-tangan mereka ini.

Mendidik anak bukanlah hanya pada ketika mereka kecil, malah ianya dikehendaki sehinggalah mereka dewasa dan telah berkahwin. Kisah Ibrahim a.s mengarahkan anaknya Ismail a.s menukarkan alang pintu rumahnya menunjukkan bahawa peranan mendidik tidak terbatas sewaktu kecil sahaja, ianya mencangkupi waktu dewasa. Cuma kaedahnya sahaja yang berbeza.

Lihat pula kepada kisah keluarga Imran di dalam Surah Al-Imran. Bagaimana peranan ibu kepada Mariam a.s (Hannah) mendidik anak perempuannya, miski pun pada ketika itu kematian suami. Lihat pula peranan bapa mendidik anak lelakinya yang terdapat pada Surah Luqman. Bagaimana peranan bapa mendidik anak lelakinya. Semuanya telah ditujukajarkan kepada kita oleh Allah swt.

Khulasahnya jika hanya pandai semata tanpa di isi dengan akhlak yang mulia dan kerohanian maka HAKIKATNYA adalah GAGAL.

Wallahualam.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan